Millai kuulus ol? – konserttietiketti

Koska tul tarttee? Mitä sit jos mää taputa vääräs paikkaa? Ykköset pääl? Pori Sinfoniettan riemastuttava konserttietiketti vastaa kysymyksiin, jotka saattavat mietityttää ennen konserttiin tuloa.

Porin murteen käännöksen on tehnyt Elina Wallin.

VIITTISKÖ LÄHTEE? Lähr! Levyl musiikkii voi kuulustel kerta toises perrää samamoisen. Elävä konsertti o yht ainutlaatune ko viaraa ihmise hymy karul ja levittää hyväolotuntee sialuu ja kroppaa.

YLI HILSEE SE KUMMINKI MENNEE… Voi ol, klassisest musiikist voi nauttii silti. Ja sitä paitti, mitä se ”ymmärtämine” tarkottaa? Kuulija ymmärtää kuulemas ain omal tavallas, omie miälikuvies ja kokemustes pääl. Ja se o jetsulles oikei sillail. Pemppu vaa penkkii, lihat saa levähtää ja silmät voi pan kiini. Saa niit aukiki silti pittää. An miäle auvvet ennakkoluulottomasti. Siin se o.

KOSKA TUL TARTTEE? Sillail 20-30 minuuttii enne konserti alkuu. Siin kerkee sit morjestaa naapuri rovvaa, löytää oma paikkas ja selat käsiohjelmaa. Niit o jaos ain konserttiehtoin. Soitot alkaa ain jämptisti ja jos kumminki tulet myähäs, vartoo et konsertis tullee osa vaihto ja tällää ittes lähimmäl vappaal penkil. Vaihrat sit omal paikalles vast väliajal.

MITÄ SIT JOS MÄÄ TAPUTA VÄÄRÄS PAIKKAA? Käsiohjelmaa o präntätty konsertis esitettävät teokset ja niitte osat. Ussei pruukataa kläpät käret yhtee vast, ko koko teos o kuultu. Sillo ei rikkouru tunnelma. Sisäpiirivinkkin voiraa kertoo semmone, et kapellimestari tahtipuikkoo kannattaa kans pittää silmäl: ko se jää ylös, ei taputet välis. Ja jos viäläki arvelluttaa, vanha konsti o kattoo mitä muut tekkee ja seurat peräs.

LOPPUUKO TÄÄ KOSKAA? Tämä ohje o ennekaikkee niil aikuisil, jokka tua mukulat mukanas. Se o nimittäi hiano teko! Pitkä sinfoniakonsertti saattaa kuitenki iha piänil mukuloil ol liia suuri pätkä kerral haukattavaks. Se ei johru väkivaltasuurest, vaa pempu puutumisest. Muutama kerra vuares orkesteri järjestää lastekonserttei ja niihi voi sit tul iha kaikki, eikä ne kest loputtommii.

YKKÖSET PÄÄL? Jolset sää siin tamineessas viihry itte, ni ei tartte. Nuarempi polvi o väljentäny pukeutumisetikettii siisteil farmareil ja puseroil, eikä he erotu joukost tipa hiukkaa. Juhlavastiki voi silti ittes vaatettaa, jos o semmone fiilinki. Sanotaa siis, et sillail ko parhaaks näkkee.

KÖH, KÖH… Promenaarisali akustiikka o kauhee hyvä ja näi olle myäski herkkä. Flunssakaurel äänii tullee väkisinki lava lisäks myäski katsomost. Jos eppäilet, et konserti aikan ruppee yskittää, varustauru pastillirasial. Ja nestuukii voi käyttää äänevaimentimen, jos kumminki ruppee yskä yllättää. Saliakustiikast johtue yskä vastaa käyrätorve törähryst.

MITÄ VIÄL? Yleine toivomus o, ettei kottoolähteis töpsytettäs kovi paljoo fröönykäpissaa ja oodekoloknee. Vältetää sillail hajuje sinfonia. Konserti jälkee o hyvä mutustel kuulemaas: klassist musiikki o monesorttist, eikä kaikist tartte tykät. Silti o mahrollisuus, et se liikauttaa kuulija sisint sopukkaa. Ja tarkast ny viäl, et kännykkä o kokonas kiini konserti ajjaa. Pakko o sit viäl siittäki muistuttaa, et kuvvaamine, vireointi ja äänittämine o konserti aikan kiälletty. Se sanotaa tekijäoikeuslais.