Serenadi satakuntalaisille -kamarikonsertti perjantaina Porin raatihuoneella

Pori Sinfoniettan jousioktetti esittää Edvard Elgarin Serenaden, Max Bruchin Okteton, Myroslav Skorykin Melodian, Ciprian Porumbescun Baladan sekä Igor Frolovin sävellykset Divertissement ja Joke-Souvenir.

Serenadi satakuntalaisille -kamarikonsertti soi maanantaina Kankaanpäässä ja toistamiseen se kuullaan nyt perjantaina 28.4. kello 18.30 Porin raatihuoneella.

Oktetissa soittavat Pori Sinfoniettan konserttimestari Ion Buinovschi, I viulisti Beata Sibielak, I viulisti Eri Itoh, II viulun varaäänenjohtaja Hokto Sorsa, alttoviulun tilapäinen äänenjohtaja Antti Niemistö, alttoviulisti Margarethe Breit, sellon äänenjohtaja Saija Jakovaara ja kontrabasson äänenjohtaja Eila Saikkonen.

Edward Elgarin (1857–1934) Serenade (1892) jousiorkesterille e-molli op. 20 kostuu kolmesta lyhyestä osasta. Elgar kirjoitti sen maaliskuussa 1892 ja teos esitettiin ensimmäisen kerran yksityisesti samana vuonna. Serenaden julkinen kantaesitys soitettiin vuonna 1896. Romanttisesta teoksesta tuli yksi Elgarin suosituimmista sävellyksistä, ja se on äänitetty useita kertoja.

Max Bruch (1838–1920) sävelsi jousioktettonsa (1920) neljälle viululle, kahdelle alttoviululle, sellolle ja kontrabassolle. Teos valmistui vuonna 1920, säveltäjän kuolinvuonna, ja oktetto jäi Bruchin viimeiseksi sävellykseksi. Se sai ensiesityksensä suorassa BBC-lähetyksessä heinäkuussa 1937, mutta virallisesti se julkaistiin vasta vuonna 1996 saksalaisen musiikkikustantaja Simrockin toimesta. Teosta kutsutaan usein myös konsertoksi jousille. Kokoonpano poikkeaa tavallisesta, kun teos on sävelletty kahden sellon sijasta sellolle ja kontrabassolle. Teosta on kuvailtu ylistäen ”yhdeksi kaikkien aikojen kauneimmista”, ja samalla ”hullun romanttiseksi ja uskomattoman hauskaksi”.

Ciprian Porumbescu (1853–1883) oli romanialainen säveltäjä, joka opiskeli mm. Wienissä Anton Brucknerin ja Franz Krennin johdolla. Balada (1880) on yksi Porumbescun tunnetuimmista teoksista. Hän sävelsi musiikin myös Albanian kansallislauluun, Hymni i Flamuritin. Lisäksi Porumbescu oli tunnettu nimi kuoromusiikissa.

– Halusin korostaa Baladan jousisovituksessani romanialaisuutta, joten muun muassa kakkosviulun pizzicato ja arpeggio kuulostavat romanialaiselta kansansoittimelta (cobză). Teoksessa viulu kertoo kertomusta. Maailmassa pitää olla paikka niin Romanialle, Ukrainalle kuin Venäjälle, kolme konsertin teosta sovittanut Buinovschi sanoo.

Myroslav Skoryk (1938–2020) oli ukrainalainen säveltäjä ja yksi merkittävimmistä sävellysprofessoreista Ukrainassa Borys Ljatošynskyin kuoleman (1968) jälkeen. Minimalistinen Melodia (1982) on erittäin kaunis sävellys, joka käy helposti suoraan sydämeen. Sitä on käytetty Ukrainassa paljon elokuvamusiikkina ja teosta esitetään usein konserteissa, myös vastauksena Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa.

Viulisti ja säveltäjä Igor Frolov (1937–2013) syntyi musiikkiperheeseen. Frolov oli taitava viulisti: hän oli David Oistrakhin oppilas. Oistrakh oli yksi 1900-luvun menestyneimpiä viulisteja, orkesterinjohtajia ja viulupedagogeja. Frolov ei koskaan opiskellut sävellystä muodollisesti, mutta hän alkoi säveltää Oistrakhin neuvosta.

– Soitin Frolovin Divertissementin musiikkiopiston loppukokeessa. Teos jäi mieleen klassisena kappaleena, joka alkoi kuitenkin kuulostaa jazzilta. Ymmärsin teosta harjoitellessani, että kun muusikolla on hauskaa, niin yleisölläkin on hauskaa, Buinovschi kertoo.

Teoksen sooloviulistit ovat Buinovschi ja Hokto Sorsa.

Lyhyt ja kepeä Joke-Souvenir päättää konsertin. Frolov sävelsi urallaan paljon espanjalaistyylistä musiikkia ja kevyttä klassista. Frolov piti jazzista jo lapsena ja kiinnostus tyyliä kohtaan säilyi koko hänen elämänsä.


Kamari 2023: Serenadi satakuntalaisille
Pe 28.4. klo 18.30 Porin raatihuone

Ion Buinovschi, viulu
Beata Sibielak, viulu
Eri Itoh, viulu
Hokto Sorsa, viulu
Antti Niemistö, alttoviulu
Margarethe Breit, alttoviulu
Saija Jakovaara, sello
Eila Saikkonen, kontrabasso

Ohjelma:
Max Bruch: Oktetto
Edvard Elgar: Serenadi
Ciprian Porumbescu, sov. Ion Buinovschi: Balada
Myroslav Skoryk: Melodia
Igor Frolov, sov. I. Buinovschi: Divertissement
Igor Frolov, sov. I. Buinovschi: Joke-Souvenir

Liput: 15 € / kausikortilla 12 € ovelta & verkkokauppa.pori.fi