Pori Sinfoniettan kevätkausi päättyy kahteen festivaalikonserttiin
Kauden viimeinen konsertti Porissa soi nyt torstaina 15.6. Keski-Porin kirkossa Pori Organ -festivaalin ohjelmistossa. Lauantaina 17.6. Pori Sinfonietta vierailee Forssassa Musica Kalevi Aho -festivaaleilla.
Pori Sinfoniettan Pori Organ -konsertissa Kesä linnut kuulemme yhden ranskalaisromanttisen perinteen merkittävimmistä uruille ja orkesterille sävelletyistä teoksista, Francis Poulencin Urkukonserton g-molli.
”Poulencin teos on perusohjelmistoa uruille ja orkesterille, varmaankin yksi soitetuimmista”, toteaa amerikkalainen urkuri Stephen Tharp, joka vierailee toistamiseen Suomessa sekä Pori Organ -festivaalin urkurina: Tharp soitti Porissa 2019 sooloteoksia ja esiintyy nyt ensimmäistä kertaa orkesterin kanssa Suomessa.
”Keski-Porin kirkon urut ovat parhaat uudet ranskalaisromanttisen tyyliset urut, joihin olen törmännyt 30 vuoden aikana”, hän hehkuttaa.
Tharp tunnustetaan yhdeksi aikamme suurista konserttiurkureista. Tharp on soittanut yli 1600 konserttia 62 kiertueella eri puolilla maailmaa, mikä on tuonut hänelle maineen sukupolvensa eniten matkustaneena konserttiurkurina.
Kesän linnut -konsertin ohjelmassa on Poulencin lisäksi Anton van der Horstin Etude de Concert op. 104, Jean Berveillerin Cadence, Marcel Duprén Esquisse op. 41 nro 3 ja Ottorino Respighin Linnut.
Van Der Horst syntyi Amsterdamissa vuonna 1899 ja toimi urallaan urkurina, säveltäjänä, kapellimestarina ja opettajana. Etude de Concert op. 104 tarjoilee väkeviä sävelryöppyjä, kulmikkuutta, runsasta kromatiikkaa ja soinneilla mehustelua.
Berveillerin (1904–1976) Cadence tuo jazzin piirteitä kirkkourkumaailmaan. Omalaatuisen nyrjähtänyt sävellys liikkuu aivan omissa karnevalistisissa sfääreissään.
”Jazz-vaikutteita on kuultavissa, ja teoksessa on paljon mielenkiintoista pedaalityöskentelyä jaloille”, Tharp kuvailee.
Berveiller opiskeli urkuja Duprén (1886–1971) oppilaana. Dupré lukeutuu urkumusiikin suuriin nimiin ja toimi urkurina useissa eri kirkoissa, kuten Notre Damessa. Urkusävellys Esquisse op. 41 nro 3 on rajujen, jopa väkivaltaisten sointien kokonaisuus, mutta siihen on myös kirjoitettu sisään jonkinlainen painava juhlavuus.
Säveltäjänä Respighi on tunnettu värikylläisistä orkesteriteoksistaan, joissa on vaikutteita niin Rimski-Korsakovilta, Ravelilta kuin Straussiltakin. Barokki innoitti Respighiä säveltämään Linnut, ja sävellystyöhön Respighi haki inspiraatiota Bernando Pasqunin, Jaques Gallot’n ja Jean-Philippe Rameaun kosketinsoittimille säveltämästä musiikista.
Pori Sinfonietta esittää konserton urkuparvelta ja Linnut alttarin edessä. Konsertin kestää noin tunnin eikä siinä ole väliaikaa. Lippuja saa Lippu.fin lisäksi myös suoraan ovelta.
Pori Sinfoniettan kevätkauden viimeinen konsertti on vierailu Musica Kalevi Aho -festivaaleilla Forssassa lapsuudessa asuneen Bogányin johdolla. Pori Sinfonietta esiintyy Forssan työväentalolla lauantaina 17.6. kello 15.
Konserttojen iltapäivä -konsertti tarjoaa harvinaista herkkua konserttojen ystäville. Linnan juhlistakin tuttu Eero Saunamäki esittää Kalevi Aholta tilaamansa nokkahuilukonserton, jossa hän soittaa neljää eri nokkahuilua.
Esa Pietilän aloitteesta syntynyt Ahon tenorisaksofonikonsertto on sen verran jazzia, että perinteisten kadenssien sijaan solisti improvisoi. Porilaisilla ja Bogányillä on vahvat siteet konserttoon, sillä sen tilasivat aikoinaan yhdessä Pori Sinfonietta ja Lappeenrannan kaupunginorkesteri, jonka kapellimestarina tuolloin vielä oli Tibor Bogányi.
Ahon konserttojen lisäksi Pori Sinfonietta esittää Forssassa Claude Debussyn Faunin iltapäivän ja Ottorino Respighin Linnut.