Nuorten solistien kuvat ja kapellimestari Maria Itkonen.

Esittelyssä 11 nuorta solistia – Pori Sinfoniettan konsertti 25.5. Promenadisalissa

Pori Sinfoniettan toteuttaa Nuoret solistit -konsertin maakunnan musiikkioppilaitosverkoston kanssa. Kaupunginorkesterin kanssa lavalla nähdään 11 lahjakasta nuorta muusikkoa.

Nuorten solistien kuvat ja kapellimestari Maria Itkonen.

Nuoret solistit tulevat Palmgren-konservatoriosta, Kankaanpään musiikkiopistosta, Huittisten musiikkiopistosta ja Vakka-Suomen musiikkiopistosta.

Nuorten solistien konsertin johtaa kapellimestari Maria Itkonen, joka on aiemmin työskennellyt konserttimestarina muun muassa Tampere Filharmoniassa. Itkonen on itsekin esiintynyt nuorena solistina ja muistaa elävästi tällaisen yhteistyön merkityksen nuorelle muusikolle.

”Nuorten solistien konsertti on vaativa paikka ja suuri etappi, joka vauhdittaa opintoja. Koen äärimmäisen tärkeäksi ja hienoksi asiaksi, että Porissa on tällainen perinne. Kehitystä tapahtuu eniten juuri tällaisissa hypyissä, kun nuori pääsee sieltä omilta soittotunneilta ja matineoista esiintymään orkesterin kanssa”, Itkonen sanoo.

TUTUSTU KONSERTIN NUORIIN SOLISTEIHIN:

Amanda Azzola

Amanda Azzola

AMANDA AZZOLA, 9, viulu (Palmgren-konservatorio)
Friedrich Seitz: Viulukonsertto op. 22 D-duuri, I osa Allegro moderato

”Olen soittanut viulua 4-vuotiaasta. Aloitin viulunsoiton äitini toiveesta ja viulu oli minulle jo muutenkin tuttu soitin, koska siskoni soittaa sitä. Tykkään erityisesti soittaa nopeita kohtia. Olen innoissani, että pääsen jo toista kertaa esiintymään ison orkesterin kanssa. Kappaleessa, jonka esitän, on erilaisia tunnelmia. Alussa ja lopussa on nopeita kulkuja, keskellä on rauhallisempaa melodiaa.”

Camilla Azzola

Camilla Azzola

CAMILLA AZZOLA, 19, viulu (Palmgren-konservatorio)
Henryk Wieniawski: Légende op. 17

”Aloitin viuluopinnot noin 10-vuotiaana äitini ehdotuksesta. Innostuin viulunsoitosta nopeasti ja tykkäsin kuunnella vanhempia pidemmällä olevia soittajia. Nyt on mukava esiintyä itse nuoremmille soittajille ja näyttää, kuinka palkitsevaa soittoharrastus on. Parasta viulunsoitossa on ehdottomasti oman kehityksen sekä taiteellisuuden muodostumisen huomaaminen. Esittämäni teoksen takana on rakkaustarina. Teos on hyvin kaunis, tunnelmallinen ja osittain myös arvoituksellinen. Toivon eri tunnelmien välittyvän myös yleisölle.”

Horia Chirciu

Horia Chirciu

HORIA CHIRCIU, 10, piano (Palmgren-konservatorio)
Joseph Haydn: Pianokonsertto C-duuri, III osa Allegro

”Aloitin pianonsoiton Palmgren-konservatoriolla samaan aikaan, kun menin kouluun. Olen kuunnellut pienestä asti isoveljeni soittoa niin kotona kuin erilaisissa tapahtumissa ja halusin itsekin oppia soittamaan. Tähän päivään mennessä olen jo osallistunut useisiin pianotapahtumiin, soittanut Pori Sinfoniettan solistina ja saanut palkinnon Piano Aura -kilpailussa. Soittaminen tuo minulle iloa ja haluan tuoda sitä soitollani myös muille. Konserttikappaleeni on kovin energinen ja iloinen, mutta myös majesteettinen.”

Venny Helén

Venny Helén

VENNY HELÉN, 19, sopraano (Palmgren-konservatorio)
Giacomo Puccini: O mio babbino caro (oopperasta Gianni Schicchi)
W. A. Mozart: Mein liebster Freund (oopperasta Bastien und Bastienne)
Andrew Lloyd Webber: Think of Me (musikaalista Phantom of the Opera)


Sopraano Venny Helén, on opiskellut klassista laulua vuodesta 2017, Ulvilan musiikkiluokilla sekä Palmgren-konservatoriossa. Klassisessa laulussa häntä on eniten viehättänyt kauniit melodiat korkeine sävelineen, ja parasta laulamisessa onkin se tunne, kun osuu korkeaan nuottiin. Venny esittää kolme teosta, jotka kertovat nuorten välisestä rakkaudesta, draaman käänteitä unohtamatta.

Eveliina Eloranta

Eveliina Eloranta

EVELIINA ELORANTA, 14, huilu (Kankaanpään musiikkiopisto)
Carl Reinecke: Ballade op. 288

”Olen soittanut huilua nyt jo 10 vuotta. Minulla on neljä vanhempaa sisarusta, jotka kaikki soittivat jo valikoimiaan soittimia. Näitä soittimia tarjottiin minullekkin, mutta halusin jotain omaperäistä. Niinpä aloinkin soittaa huilua. Rakastan esiintymistä ja uusia haasteita. Reinecken Ballade on ollut yksi tällainen. Se on dramaattinen ja koskettava teos, nopeita ja kepeitä lurituksia unohtamatta. Odotan innolla pääseväni esittämään hienon teoksen mahtavan sinfoniaorkesterin säestyksellä.”

Jasper Kylväjä.

Jasper Kylväjä. Kuva: Ronja Viitala

JASPER KYLVÄJÄ, 14, saksofoni (Palmgren-konservatorio)
Antti Sarpila: Your Tender Touch

”Olen 14-vuotias porilainen saksofonisti. Olen soittanut fonia jo kuusi vuotta ja pidän sen kauniista äänestä. Saksofoni taipuu hyvin jazzin soittamiseen ja sillä saa tehtyä hyvänkuuloisia sooloja. Soittamisessa parasta on ilon tuominen muille. Tykkään esiintyä ja päästä kunnolla kappaleen fiilikseen kiinni. Antti Sarpilan Your tender touch on erittäin kaunis ja sitä on mukava soittaa. Tässä kappaleessa olen päässyt harjoittelemaan kunnolla kaunista vibratoa ja sen lisäksi kappaleessa pääsee soittamaan kovaa ja korkealta. Tykkään kappaleista, joissa on hyvä melodia ja kunnolla tunnetta sekä tapahtumia. Kun soitan kappaletta, niin se on vähän erilainen joka kerta, mutta sellaista tämän tyylilajin musiikki on – tunnetta ja improvisointia.”

Odessa Laivoranta.

Odessa Laivoranta

ODESSA LAIVORANTA, piano (Vakka-Suomen musiikkiopisto)
Joseph Haydn: Pianokonsertto C-duuri, I osa Allegro

”Olen soittanut pianoa Vakka-Suomen musiikkiopistossa lähes 10 vuotta. Lisäksi soitan harmonikkaa. Valitsin pianon pääinstrumentikseni, koska sillä pystyy soittamaan monipuolisesti erilaisia kappaleita vaihtelevissa kokoonpanoissa. Mielestäni parasta soittamisessa on se, että saa soittaa minkälaisia kappaleita tahansa milloin tahansa ja saa eläytyä musiikkiin. Teos, jonka esitän, on nopea ja energinen, mutta siinä on myös kohtia, jotka rauhoittavat sekä yleisön että soittajan. Siksi pidän siitä. Nauttikaa musiikista!”

Hiroto Sahi.

Hiroto Sahi

HIROTO SAHI, 13, ksylofoni (Palmgren-konservatorio)
Kjell Roikjer: Konsertto ksylofonille op. 34, I osa

”Aloitin lyömäsoitinopinnot vuonna 2017, joten opintovuosia on kertynyt noin kuusi. Pidän erityisesti marimban soundista ja klassisten lyömäsoitinten opinnoissa parasta on se, että saa soittaa monia eri instrumentteja, kuten pikkurumpua, patarumpua, rumpusettiä ja malletsoittimia. Rakastan musiikin tekemistä ja yhdessä soittaminen kaverien ja opettajien kanssa on todella hienoa. Meillä on Palmgrenilla upea yhtye HAJ-3A Trio, jossa soitan yhdessä Aku Heinosen ja Jusa Riihelän kanssa. Opettajamme Toni Hietala aina tukee ja kannustaa Trioamme.

Pidän esittämäni teoksen nopeista kohdista ja hienoista rytmeistä. Teos on aika haastava, mutta sopivalla tavalla innostava ja motivoiva. Teos tuntuu kulkevan kuin vuoristoradalla, jossa vauhdikkaita ja lähes katastrofaalisilta tuntuvia kohtia seuraa rauhallisiakin fraaseja. Toivon, että kuulijoille välittyy oma innostukseni ja haluni soittaa suurelle yleisölle.”

Aapo Suominen.

Aapo Suominen

AAPO SUOMINEN, 22, baritoni (Palmgren-konservatorio)
W. A. Mozart: Notte giorno faticar (Leporellon aaria oopperasta Don Giovanni)
Giuseppe Verdi: Il mlacerato spirito (Fiescon aaria ooppersta Simon Boccanegra)


”Laulanut olen koko pienen ikäni, mutta ensimmäinen keikka tuli esitettyä neljävuotiaana isoveljen kanssa. Varsinaisen laulun harjoittelun aloitin Porin poikakuorossa kuusivuotiaana. Laulaminen on aina ollut mukana elämässä, enkä missään kohtaa varsinaisesti valinnut sitä, se on vain aina ollut kaverina eikä varmasti lähde mihinkään. Vaikeaa on valita, mikä laulamisessa on parasta, se vaihtuu mielen mukana, mutta tärkein on itsensä ilmaisu ja omien tunteiden esiin tuominen. Teokset, jotka esitän, ovat vauhdikkaita, mutta niissä on myös haavelua. Hahmot, joiden aariat esitän, ovat omissa oopperoissaan hyvin ärtyneitä eri syistä ja sen yritän saada esille.”

Toivo Talasma.

Toivo Talasma

TOIVO TALASMA, 11, trumpetti (Huittisten musiikkiopisto)
Trad. sov. A. R. Ranger: Carnival of Venice

Toivo Talasma on soittanut trumpettia Huittisten musiikkiopistossa eskari-ikäisestä saakka. Opinnot alkoivat Juuso Wallinin kanssa, ja sittemmin Toivon opettajana on toiminut Jorma Nurminen jo usean vuoden ajan. Trumpetti on Toivon mielestä mahtava soitin, koska sillä voi soittaa sekä kauniin pehmeästi että kovaa ja korkealta. Soittamisessa parasta ovat uudet kappaleet sekä soittokaverit. Kivaa on myös päästä soittamaan orkesterissa, ja aivan erityisesti Rauman poikasoittokunnassa, jonka A-orkesterissa Toivo on ollut mukana tammikuusta 2023 alkaen.

Toivo kuvailee esittämäänsä Venetsian karnevaalit -teosta monipuoliseksi sävellykseksi. Alku on sotilaallisen dramaattinen, teema on herkkä ja variaatiot kukin omanlaisiaan pieniä teoksia. Nuorten solistien konserttiin osallistuminen on ollut Toivon oma haave jo pitkään, ja hän kertoo unelman toteutuessa fiiliksen olevan nyt erityisen mahtava.

Alvari Vuonokari.

Alvari Vuonokari

ALVARI VUONOKARI, 18, piano (Palmgren-konservatorio)
Frédéric Chopin: Pianokonsertto nro 2 f-molli, II osa Larghetto

”Olen soittanut pianoa Palmgren-konservatoriolla hieman yli puolet elämästäni. Valitsin instrumenttini sen perusteella, että meillä oli kotona piano ja innostuin soittamaan sitä pienenä. Olen soittotaipaleeni aikana esiintynyt useassa konsertissa ja myös osallistunut muutamalle mestarikurssille. Mielestäni pianonsoitossa parasta on se, että soittaja voi – omien taitojensa rajoissa – saada musiikin kuulostamaan juuri siltä kuin itse haluaa. Tässä konsertissa esittämääni kappaletta voi kuvailla erittäin kauniiksi ja tunteelliseksi. ”

"Kehitystä tapahtuu eniten juuri tällaisissa hypyissä, kun nuori pääsee sieltä omilta soittotunneilta ja matineoista esiintymään orkesterin kanssa.”

Maria Itkonen

Nuoret solistit
To 25.5. klo 19 Promenadisali


Maria Itkonen, kapellimestari

Liput: 28 / 22 / 8 € Lippu.fi & ovelta